تاجیکستان
شرح
کشور تاجیکستان کجاست؟
کشور تاجیکستان یک کشور آسیایی است که در مرکز این قاره قرار دارد. این کشور به دلیل رشته کوههای ناهمواری که دارد مقصد بسیاری از طبیعت گردان و کوهنوردان میباشد. هر ساله افراد زیادی برای تماشای جاذبههای این کشور با تور تاجیکستان همسفر میشوند. قرقیزستان در شمال این کشور واقع شده و افغانستان جنوب آن را در بر گرفته است. جمهوری تاجیکستان از غرب با ازبکستان همسایه است و کشور چین در شرق این کشور قرار دارد. مساحت این کشور حدود 143,100 کیلومتر مربع میباشد. جمعیت آن طبق آخرین سرشماری در سال 2016 حدود 9 میلیون نفر مورد تخمین می باشد. نام پایتخت این کشور ، دوشنبه است.
واحد پولی آن سامانی میباشد و دولت آن را برای بزرگداشت سلسله کهن سامانیان انتخاب کرده است. دین 96 درصد از مردم این کشور اسلام است و بیشتر جمعیت تاجیکستان را مسلمانان تشکیل میدهند. تعداد مسیحیان این کشور حدود 1.6 درصد میباشد. بقیه تاجیکیها یا از دین خاصی پیروی نمیکنند یا این که پیرو مذهبهایی غیر از مسیحیت و اسلام هستند.
گذری بر تاریخ این کشور
نام این کشور از واژه تاجیک می باشد که لقب مردمانی که در گذشته در این منطقه زندگی میکردند. تاریخ تاجیکستان نشان میدهد که این کشور فراز و نشیبهای زیادی را گذرانده اند تا به وضعیت امروزی برسد. آثار تاریخی که در این منطقه کشف شدهاند متعلق به دورههای تاریخی مختلف مانند دوره نوسنگی، دوره میان سنگی و عصر برنز هستند.
قبل از ظهور اسلام این کشور قلمرو دولتهای بلخ و سغد بود که به ترتیب حکومت جنوب و شمال این ناحیه را در دست داشتند. تاریخ نشان میدهد که در دوره هخامنشیان و دورههای مختلف دیگر جزو قلمرو ایران بود. تا این که روسیها در سال ۱۸۶۸ میلادی این کشور را به تصرف خود درآوردند؛ اما به واسطه انقلابی که در این کشور رخ داد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، حکومت مستقل تشکیل شد. پس از پایان جنگهای داخلی، این کشور به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت یافت.
آب و هوا
آب و هوای این کشور قارهای است. کشورهایی با این شرایط جوی دارای تابستانهایی گرم و خشک و زمستانهایی سرد هستند. اگر به قصد کوهنوردی قدم به این کشور گذاشتهاید باید بدانید که هوا در ارتفاعات به مراتب سردتر است. دمای هوا در دوشنبه پایتخت این کشور در روزهای گرم و سوزان تابستان گاه به 40 درجه سانتیگراد نیز میرسد. این در حالی است که نواحی اطراف این شهر آب و هوای مطبوع و دلپذیری دارند. هر چه از سطح زمین ارتفاع میگیرید هوا خنکتر و لذت بخش میشود.
یخچال طبیعی Fedchenko که بزرگترین یخچالی است که خارج از قطب جنوب واقع شده در این منطقه قرار دارد و با وجود دمای منفی 63 درجه سانتیگراد سردترین نقطه تاجیکستان محسوب میشود زمستانهایش سرشار از برف است و گاه جادههای درون شهری و برون شهر در این کشور به واسطه بارش برف زیاد بسته میشوند. به همین دلیل بیشتر توریستها بهار و تابستان را برای سفر به این کشور مناسب میدانند.
وضعیت اقتصادی کشور
تاجیکستان از جمله کشورهای آسیایی است که بیشتر نیازهای خود را از طریق واردات تامین میکند. از جمله اقلامی که تاجیکستان به کشورهای دیگر صادر میکند میتوان به پنبه و آلومینیوم اشاره کرد. به دلیل شرایط جوی و آب و هوایی این منطقه اقتصاد در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. بیش از نیمی از مردم این کشور زیر خط فقر هستند. در جنوب این کشور ذخایر محدود نفت و گاز وجود دارد. دولت قصد دارد با سرمایه گذاری در این منطقه بتواند بخشی از سرمایههای مورد نیاز کشور را تامین کند.
فرهنگ و آداب و رسوم مردم
حکومت طولانی پادشاهان ایرانی بر این کشور قدمت بسیار دارد. فرهنگ و آداب و رسوم مردم تاجیکستان شباهت زیادی با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان ایران زمین دارد. خیدیر ایام یا جشن بزرگ نامی است که تاجیکیها برای نوروز انتخاب کردهاند. قبل از شروع نوروز که همگام با سرآغاز رویش و زندگی در روزی زمین است، تاجیکیها مراسم خانه تکانی را انجام میدهند. آنها کل شهرها را آذین میبندند. تاجیکیها سفره هفت سین خود را که دسترخان نام دارد پهن میکنند تا نوروز را طبق آداب و رسوم دیرینه نیاکان خود جشن بگیرند.
تنها تفاوتی که در مراسم نوروز این کشور با ایران زمین وجود دارد این است که مردم سفره هفت سین را در خیابان پهن میکنند. آنها سپس در کنار دیگر ساکنین این منطقه به استقبال عید میروند. مراسم حوت، مراسم گل گردانی، گلگشت نوروزی، مراسم جفت براران، مراسم سومنک پزی و... از جمله مراسمهای ویژهای هستند که توسط مردم این کشور در ایام نوروز باشکوه و عظمت فراوان اجرا میشوند. به همین دلیل توریستهای زیادی با تور نوروز تاجیکستان همسفر شده و برای تماشای این مراسمها به کشور تاجیکستان سفر میکنند.
چرا باید تاجیکستان را دید؟
یکی از دلایل اصلی بازدید گردشگران از تاجیکستان، کوه های پامیر در شرق این کشور است. کوه های پامیر دارای مناظر خیره کننده ای است، اما این منطقه همچنین محل زندگی مردم پامیر است که سنت ها، آداب و رسوم، غذا و زبان منحصر به فرد آنها در سراسر کشور شناخته شده است.
اما تنها این امر نیست. تاجیکستان برای ایرانیان و فارسی زبانان جایگاه ویژه ای دارد ، این کشور فارسی زبان فرهنگ و آاداب و روسوم ایران قدیم را حفظ نموده. همه ساله بخصوص در نوروز، نوروز را با اداب و روسم قدیم و بصورت باستانی اجرا می کنند که یکی از جاذبه های توریستی این کشور می باشد.
با پارسوآ در تور تاجیکستان همراه باشید.
شرح
ویزای تاجیکستان قبلا در تهران صادر می شد، و برای سفر و دریافت ویزای این کشور از طریق آژانس های گردشگری اقدام می گردد. اما از ماه امرداد 1403، ویزای تاجیکستان برای ایرانیان برداشته شد و می توانند به مدت دو هفته مٌهر ورود بزنند.